• darkblurbg

Het verhaal van de Kozakken

De Kozakkenhoeve is een Saksische boerderij die in 1743 is gebouwd. Hoewel niet helemaal meer in originele staat, behoort zij tot de oudste gebouwen van Dalen.
De meest tot de verbeelding sprekende periode in haar lange geschiedenis was die van de Franse overheersing. Want het was aan het eind van het Napoleontische bewind dat de Kozakken aan de baanderdeur klopten. Afkomstig uit zuid-Rusland (tegenwoordig Oekraine e.o.) hadden zij het vluchtende Franse leger voor zich uitgedreven. Coevorden, een belangrijke vestingstad waar de Fransen zich hadden verschanst, weigerde zich over te geven. De Kozakken, geholpen door de burgerwacht van Dalen en boeren uit de wijde omgeving, controleerden de toegangswegen.

Kozakken officieren

Om toch aan proviand te komen, deden de Fransen verschillende uitvallen waarbij nabij gelegen boerderijen werden geplunderd. Dit ging echter nooit zonder slag of stoot. Bij iedere uitval werd hevig gevochten. Tijdens een van de expedities werd de Benter molen door de Fransen in brand gestoken. Bij een andere schermutseling in 1813 werden er twee Kozakkenofficieren gedood. Deze officieren waren ingekwatierd in de boerderij. De toenmalige eigenaar, Jan Kiers, deed aangifte van hun overlijden maar kreeg geen toestemming de twee Kozakken op het Dalense kerkhof te begraven. Noodgedwongen heeft hij ze toen maar in een hoek van zijn eigen tuin ter aarde besteld. Volgens de overleveringen werden ze begraven in twee eikenhouten bakkerstroggen.


(Akte uit gemeente archief)

Het verhaal van de twee Kozakken was weinig bekend. Het werd slechts doorverteld binnen de families die de boerderij bewoonden. Ook de plek waar ze begraven lagen - onder de perenboom - was slechts bekend bij haar bewoners. Na honderdvijftig jaar werd er slechts weinig geloof meer gehecht aan dit vreemde verhaal. Enige jaren geleden echter werd in het gemeente archief de akte van overlijden teruggevonden door de toenmalige eigenaar van de boerderij. Hierdoor kwamen de beide Kozakken in zekere zin weer terug tot leven, want hier was het bewijs dat het familie-verhaal op feiten berustte. De namen van de 2 Kozakken zijn nooit achterhaald. Wel is een smeedijzeren kruis in de tuin geplaatst, ter nagedachtenis aan de Kozakken.

Pensionboerderij

Tot eind jaren zeventig was de hoeve in bedrijf. Daarna werd zij verkocht en omgebouwd tot pension. Als pension-boerderij "De Linde" zou zij twintig jaar lang vele gasten herbergen. De familie van Urk besloot de naam van de hoeve na een grote verbouwing te wijzigen.
Vanaf 2001 heet de boerderij voortaan “De Kozakkenhoeve”.

 

      

Wilt u meer zien en horen over de Kozakken?

Bekijk onderstaand filmpje met bijdragen van o.a. Anne Aalders en Huib Minderhoud.

Film: "Stormvogels van de Tsaar, Kozakken in NL 1813-1814" (20 min.)